RECEPTY

KULAJDA

použité koření : kopr

Ingredience

4 porcí

  • 500 g oloupaných, na 1 cm kostky nakrájených brambor
  • 1 lžička polévkové koření
  • 200 g na 1 cm kousky nakrájených očištěných hub
  • 1 litr vývaru (masový nebo zeleninový) nebo vody
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce (30 g) másla
  • 200 g smetany ke šlehání (31%)
  • 3-4 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžičky sušeného kopru (nebo hrst nasekaného mraženého nebo čerstvého)
  • 1 lžička soli
  • 4 vejce

Postup vaření

30 min. příprava

  • Ve 3 - litrovém hrnci rozpustíme 2 lžíce másla a na něm orestujeme na 1 cm kousky nakrájené houby (200 g, cca 5 min.).
  • Orestované houby zaprášíme 1 lžící hladké mouky a 1 minutu za stálého míchání necháme lehce zhnědnout.
  • Přilijeme 1 litr vařícího vývaru nebo vody, přidáme 1 lžičku Polévkového koření, 2-3 lžičky sušeného kopru (nebo 1 hrst čerstvého nebo mraženého), 1 lžičku soli, 0,5 kg oloupaných brambor, promícháme a necháme 15 minut bez poklice vařit.
  • 5 minut před koncem vaření přilijeme 3 lžíce octa a dovaříme.
  • Do vařící polévky přilijeme 200 g smetany ke šlehání (31%), přidáme 2 lžíce cukru, promícháme a provaříme.
  • Nakonec do vařící polévky opatrně vlijeme 4, do hrníčku rozklepnutá, vejce, necháme je 30 vteřin zatáhnout, opatrně promícháme, aby žloutek zůstal celý, dochutíme solí, octem a cukrem dle chuti, 1 minutu provaříme a podáváme.  

HOUBOVÉ RAGŮ

použité koření : houbové koření

Ingredience

4-6 porcí 

  • 750 g čerstvých hub nakrájených na 3 mm plátky
  • 2 střední cibule nakrájené nadrobno
  • 6 stroužků česneku nasekaných nadrobno
  • 1 lžíce směsi Houbové koření
  • 0,5 l silného zeleninového vývaru
  • 150 ml sladšího červeného vína
  • 500 g zralých rajčat nasekaných nadrobno
  • 1 červená kapie nakrájená nadrobno
  • 4 lžíce oleje na smažení
  • sůl, pepř a cukr na dochucení

Postup vaření

45 min. příprava, 60 min. dušení

  • Ve vyšší pánvi (budeme potřebovat i poklici) rozpálíme olej a necháme zesklovatět 2 střední cibule a 6 stroužků česneku, vše na drobno nakrájené (cca 7 minut)
  • Přidáme 750 g tvrdých čerstvých hub nakrájených na 3 mm plátky a za občasného promíchání restujeme 20 minut až dostanou nazlátlou barvu. 
  • Přilijeme 0,5 l zeleninového vývaru , 150 ml červeného vína, přidáme 1 lžíci směsi "Houbové koření", 500 g rajčat a 1 kapii nakrájené na drobno a 2 lžičky soli. Vše dobře promícháme a cca 1 hodinu zvolna za občasného promíchání pod pokličkou dusíme. 
  • Dochutíme pepřem, solí a cukrem (podle chuti) a krátce provaříme. Podáváme s rýží, bramborovou kaší, pečivem nebo topinkou.  

SPAGHETTI 

použité koření : Aglio Olio e Peperoncini

Ingredience

4 porce

  • 500 g špaget
  • 2 vrchovaté lžíce směsi koření Aglio peperoncini
  • 5 lžic olivového oleje
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
  • hrst lístků  petržele

Postup vaření

20 min. příprava

  • Do hlubší a větší pánve dáme 4 lžíce olivového oleje, přisypeme 2 vrchovaté lžíce směsi koření Aglio peperoncino a necháme směs za studena nasáknout olejem a změknout.
  • Uvaříme 500 g špaget podle návodu, slijeme, přidáme 1 lžíci olivového oleje, promícháme a přikryté necháme chvilku dojít.
  • 100 g sušených rajčat nakrájíme na cca 1 cm kousky (kdo rád více pálivé přidá chilli papričku nakrájenou na tenké kroužky s nebo bez jadérek) a přidáme do pánve ke koření. Vše pomalu osmahneme až směs začne výrazně vonět (2-3 minuty).
  • Přisypeme uvařené špagety a za opatrného promíchávání 2-3 minuty osmahneme.
  • Promícháme s 50 g jemně nastrouhaného parmazánu a podáváme ozdobené nasekanými lístky petržele samotné nebo jako výbornou přílohu (například ke steakům).