RECEPTY
KULAJDA
použité koření : kopr
Ingredience
4 porcí
- 500 g oloupaných, na 1 cm kostky nakrájených brambor
- 1 lžička polévkové koření
- 200 g na 1 cm kousky nakrájených očištěných hub
- 1 litr vývaru (masový nebo zeleninový) nebo vody
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce (30 g) másla
- 200 g smetany ke šlehání (31%)
- 3-4 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- 3 lžičky sušeného kopru (nebo hrst nasekaného mraženého nebo čerstvého)
- 1 lžička soli
- 4 vejce
Postup vaření
30 min. příprava
- Ve 3 - litrovém hrnci rozpustíme 2 lžíce másla a na něm orestujeme na 1 cm kousky nakrájené houby (200 g, cca 5 min.).
- Orestované houby zaprášíme 1 lžící hladké mouky a 1 minutu za stálého míchání necháme lehce zhnědnout.
- Přilijeme 1 litr vařícího vývaru nebo vody, přidáme 1 lžičku Polévkového koření, 2-3 lžičky sušeného kopru (nebo 1 hrst čerstvého nebo mraženého), 1 lžičku soli, 0,5 kg oloupaných brambor, promícháme a necháme 15 minut bez poklice vařit.
- 5 minut před koncem vaření přilijeme 3 lžíce octa a dovaříme.
- Do vařící polévky přilijeme 200 g smetany ke šlehání (31%), přidáme 2 lžíce cukru, promícháme a provaříme.
- Nakonec do vařící polévky opatrně vlijeme 4, do hrníčku rozklepnutá, vejce, necháme je 30 vteřin zatáhnout, opatrně promícháme, aby žloutek zůstal celý, dochutíme solí, octem a cukrem dle chuti, 1 minutu provaříme a podáváme.
HOUBOVÉ RAGŮ
použité koření : houbové koření
Ingredience
4-6 porcí
- 750 g čerstvých hub nakrájených na 3 mm plátky
- 2 střední cibule nakrájené nadrobno
- 6 stroužků česneku nasekaných nadrobno
- 1 lžíce směsi Houbové koření
- 0,5 l silného zeleninového vývaru
- 150 ml sladšího červeného vína
- 500 g zralých rajčat nasekaných nadrobno
- 1 červená kapie nakrájená nadrobno
- 4 lžíce oleje na smažení
- sůl, pepř a cukr na dochucení
Postup vaření
45 min. příprava, 60 min. dušení
- Ve vyšší pánvi (budeme potřebovat i poklici) rozpálíme olej a necháme zesklovatět 2 střední cibule a 6 stroužků česneku, vše na drobno nakrájené (cca 7 minut)
- Přidáme 750 g tvrdých čerstvých hub nakrájených na 3 mm plátky a za občasného promíchání restujeme 20 minut až dostanou nazlátlou barvu.
- Přilijeme 0,5 l zeleninového vývaru , 150 ml červeného vína, přidáme 1 lžíci směsi "Houbové koření", 500 g rajčat a 1 kapii nakrájené na drobno a 2 lžičky soli. Vše dobře promícháme a cca 1 hodinu zvolna za občasného promíchání pod pokličkou dusíme.
- Dochutíme pepřem, solí a cukrem (podle chuti) a krátce provaříme. Podáváme s rýží, bramborovou kaší, pečivem nebo topinkou.
SPAGHETTI
použité koření : Aglio Olio e Peperoncini
Ingredience
4 porce
- 500 g špaget
- 2 vrchovaté lžíce směsi koření Aglio peperoncini
- 5 lžic olivového oleje
- 100 g sušených rajčat v oleji
- 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
- hrst lístků petržele
Postup vaření
20 min. příprava
- Do hlubší a větší pánve dáme 4 lžíce olivového oleje, přisypeme 2 vrchovaté lžíce směsi koření Aglio peperoncino a necháme směs za studena nasáknout olejem a změknout.
- Uvaříme 500 g špaget podle návodu, slijeme, přidáme 1 lžíci olivového oleje, promícháme a přikryté necháme chvilku dojít.
- 100 g sušených rajčat nakrájíme na cca 1 cm kousky (kdo rád více pálivé přidá chilli papričku nakrájenou na tenké kroužky s nebo bez jadérek) a přidáme do pánve ke koření. Vše pomalu osmahneme až směs začne výrazně vonět (2-3 minuty).
- Přisypeme uvařené špagety a za opatrného promíchávání 2-3 minuty osmahneme.
- Promícháme s 50 g jemně nastrouhaného parmazánu a podáváme ozdobené nasekanými lístky petržele samotné nebo jako výbornou přílohu (například ke steakům).