JEDNODRUHOVÉ KOŘENÍ
Anýz celý
Použití: Jednoletá rostlina aromatické vůně s nasládlou chutí, používá se při nakládání ovoce a zeleniny, na některé druhy pečiva, v indické kuchyni do masitých pokrmů. Špetka anýzu je vhodná k žampiónům či rybám. Vyrábějí se z něj likéry, je součástí čajů.
Popis: ANÝZ CELÝ (Pimpinella anisum) Jednoletá rostlina pocházející ze Středomoří a Malé Asie. Pěstuje se na Balkáně, Turecku, Španělsku, Mexiku, ve Středomořských státech, v teplejších oblastech i v Česku
Země původu: Egypt
Badyán celý hvězdičky
Použití: Koření do svařených vín a punčů
Popis: BADYÁN CELÝ (Illicium verum) Badyán se používá hlavně v čínské a vietnamské kuchyni. V Evropě je znám koncem 16.století. Používá se do jablečných a hruškových kompotů, k výrobě likérů, k dochucení ryb, mořských plodů. Celé hvězdičky se využívají k dochucení punčů, svařených vín, sirupů z tropického ovoce. Oblíbené i jako dekorační koření.
Země původu: Indie
Bobkový list celý tříděný
Použití: Velmi rozšířené koření, které pochází z keře se stále zelenými listy-vavřínu
Popis: BOBKOVÝ LIST CELÝ (Laurus nobilis) Bobkový list se využívá ve vývarech, polévkách a omáčkách, při nakládání okurek a hub. Hodí se k čočce, fazolím a rajčatům, zejména k dochucení rajské omáčky. Dobře se kombinuje s česnekem, jalovcem, majoránkou, petrželí, tymiánem a saturejkou.
Země původu: Turecko
Cibule plátky restovaná
Použití: Tepelně upravená plátková cibule. Charakteristická výborná vůně a chuť
Složení: Cibule, olej, pšeničná mouka, sůl (1%). Obsahuje lepek.
Popis: CIBULE PLÁTKOVÁ RESTOVANÁ (Allium cepa) Používá se jako základ mnoha omáček, gulášů, polévek, aj. Tepelným zpracováním se chuť cibule změní do sladka.
Země původu: Indie
Citronová kůra drcená
Použití: Sušená kůra citronu (plodu citroníku limonového)
Popis: CITRONOVÁ KŮRA (Citrus limon) Citronová kůra se používá k výrobě sladkého pečiva, kyseliny citronové, různých koncentrátů a džusů. Hodí se k dochucení pokrmů z ryb a darů moře, k úpravě drůbežího masa a přidává se do různých omáček a paštik. Slouží k aromatizování likérů a cukrářských výrobků.
Země původu: Španělsko
Estragon
Použití: Středomořské koření s jemnou fenyklovou vůní a slabě pryskyřičným podtónem
Popis: FENYKL CELÝ (Foeniculum vulgare) Fenyklem se dochucují pokrmy z drůbežího masa a ryb, polévky a omáčky, přidává se do chleba a slaného pečiva.
Země původu: Egypt
Hořčice bílá
Použití: Důležitá surovina při konzervaci hub a zeleniny
Popis: HOŘČICE BÍLÁ CELÁ (Sinapis alba) Semena se používají při nakládání hub a zeleniny, marinování ryb a k přípravě některých druhů omáček.
Země původu: Česká republika
Chilli mleté HABANĚRO
Použití: Extra pálivé chilli mleté
Popis: CHILLI MLETÉ odr. HABANĚRO
Země původu: Mexiko
Chilli papričky celé odr. Brid ́s Eye
Použití: K přiostření gulášů a omáček
Popis: CHILLI PAPRIČKY CELÉ (Capsicum frutescens) ODRŮDA: Bird´s Eye Chilli papričky se používá k přiostření mnoha druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa.
Země původu: Čína
Kardamom mletý
Použití: Zvýrazňuje sladkou ostře pikantní chuť
Popis: KARDAMOM MLETÝ (Elettaria cardamomum) Zvýrazňuje sladkou i ostře pikantní chuť, tvoří jednu z hlavních složek mnoha směsí, používá se do cukrovinek, sladkého pečiva, pudinků a zmrzlin (kulfi). Rozmělněnými tobolkami se ochucuje rýže, dušené a vařené pokrmy, hodí se do pečených jablek, mírně povařených hrušek a ovocných salátů.
Země původu: Guatemala
Kayenský pepř
Použití: Velmi ostrá odrůda chilli papriček
Popis: CAYENSKÝ PEPŘ (Capsicum frutescens)
Cayenský pepř je odrůda velmi ostrých chilli papriček, které se používají k přiostření mnoho druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa.
Země původu: Brazílie
Kmín mletý
Použití: Bylina s nepostradatelnou typickou vůní
Popis: KMÍN MLETÝ (Carum carvi)
Používá se do brambor, zelí, hub, při přípravě vepřové pečeně, do omáček a polévek, k ochucení slaného pečiva a sýrů. Kmínová silice slouží k výrobě některých likérů (Kmínka).
Země původu: Česká republika
Kopr sušené špičky excluziv
Použití: Sušené špičky kopru vonného
Popis: KOPR VONNÝ (Anethum graveolens) V kuchyni má všestranné využití při konzervaci okurek, zelí, cibule, do polévek a omáček, vaječných a bramborových jídel, do zeleninových salátů, dresingů a majonéz. Koprová silice se používá při výrobě likérů.
Země původu: Česká republika (oblast Bohušovic a Litoměřic)
Koriandr mletý
Použití: Do uzenin, na maso i ryby
Popis: KORIANDR MLETÝ (Coriandrum sativum)
Je vhodný na drůbeží maso, ryby a mořské dary, do polévek a omáček, do luštěnin a na zeleninu. Využívá se v pekařském a likérnickém průmyslu.
Země původu: Česká republika (podhůří Orlických hor)
Majoránka
Použití: Neodmyslitelné koření mnoha kuchyní
Popis: MAJORÁNKA DRHNUTÁ (Majorana hortensis) Je neodmyslitelnou surovinou v italské kuchyni do omáček, těstovin, na pizzu a pečenou zeleninu. V Řecku se používá do pokrmů souvlaki, pečených ryb a řeckých salátů. U nás se používá k dochucení bramborové a hrachové polévky, do gulášů a omáček, tradičních českých bramboráků, do selských omelet, luštěnin, obilovin. Využívá se v masném průmyslu k dochucení salámů a uzenin.
Země původu: Egypt
Muškátový ořech celý
Použití: Jádro semen plodů muškátovníku pravého
Popis: MUŠKÁTOVÝ OŘECH CELÝ (Myristica fragranc)
Muškátový oříšek se v kuchyni využívá více než květ, protože květ je velmi drahý. Oba se používají v malém množství k dochucování pečiva, ovocných dezertů, koláčů, pudinků, džemů, ale i do dušených pokrmů, vaječných a sýrových jídel, do nádivek, polévek a omáček, můžeme dochutit i pečené maso.
Země původu: Grenada
Nové koření mleté
Použití: Mletý plod středoamerického stromu Pimenta dioica
Popis: NOVÉ KOŘENÍ MLETÉ (Pimenta dioica)
Používá se při nakládání různých druhů potravin, do vývarů, polévek, marinád na ryby, korýše a jiné mořské dary, ale i na hovězí a zvěřinové maso, do omáček, zeleninových a rýžových pokrmů.
Země původu: Mexiko
Paprika maďarská - ostrá
Použití: Ostrá paprika vysoké kvality
Popis: PAPRIKA OSTRÁ ASTA 140 MAĎARSKÁ (Capsicum anum)
Mletá paprika dodává pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i krásnou sytě červenou barvu. V maďarské kuchyni paprika představuje převládající koření, je základem gulášů, omáček, perkeltů, dodává chuť pokrmům z rýže, brambor a mnoha zeleninových jídel, ale i do vaječných pokrmů a studené kuchyně. Vhodná k rybám a darům moře.
Země původu: Maďarsko, (oblast Szeged a Kalocsa)
Pažitka
Použití: Řezané listy vhodné do polévek, salátů, omáček , ale i k masu a rybám
Popis: PAŽITKA ŘEZANÁ (Allium schoenoprasum)
Používá se do polévek, omáček, k masu i rybám, do pomazánek, majonéz a sýrů, vaječných, zeleninových a houbových pokrmů. Je součástí omáček, jako například remulád či ravigot.
Země původu: Polsko
Pepř bílý mletý
Použití: Na drůbež, ryby a do salátů
Popis: PEPŘ BÍLÝ MLETÝ (Piper nigrum)
Tento druh pepře je pálivý a ostrý, používá se do polévek, omáček, grilovanému, rožněnému a pečenému masu, do minutek, mletého masa a zvěřiny.
Země původu: Indonésie
Pepř růžový
Použití: Na ryby, drůbež i ke zvěřině
Popis: PEPŘ RŮŽOVÝ CELÝ (Schinus terebinthifolius)
Země původu: Brazílie
Pepř zelený celý v nálevu
Použití: Do pepřových omáček, na kotlety a krkovice
Složení: Pepř zelený celý, solný roztok 12-16%, kyselina octová 0,6%.
Popis: PEPŘ ZELENÝ CELÝ (Piper nigrum)
Zelený pepř je měkký a silně aromatický, proto se přidává do paštik, uzenin, marinád, dresingů, pomazánek, na steaky, bifteky, rožněné a pečené maso, do mletých mas a zeleninových pokrmů. Netradiční chuť vytváří ve sladkých pokrmech, např. jahody se zeleným pepřem nebo pepřová čokoláda.
Země původu: Indonésie
Rozmarýn celý řezaný
Použití: Listy dřevnaté trvalky k ochucení skopového a králičího masa.
Popis: ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ (Rosmarinus officinalic)
Země původu: Španělsko
Rozmarýn mletý
Použití: Mleté listy dřevnaté trvalky k ochucení skopového a králičího masa.
Popis: ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ (Rosmarinus officinalic)
Rozmarýn si zachovává svou vůni i po dlouhém vaření, využívá se k rybám a darům moře, výtečně ochutí dušené či pečené skopové, králičí a drůbeží maso, hodí se k dušené zelenině, bramborovým pokrmům, ale i k dochucení omáček a šťáv k rožněnému a grilovanému masu. Je součástí mnoha kořenících směsí (paela, gyros, kebab, barbecue aj.).
Země původu: Španělsko
Skořice mletá Cejlonská
Použití: Nejkvalitnější pravá mletá skořice ze Srí Lanky
Popis: SKOŘICE MLETÁ PRAVÁ CEJLONSKÁ Skořice ALBA z Cejlonu je nejkvalitnější skořicí na světě. Má velmi intenzivní sladkou chuť a vůni. Poznáte ji jednoduše tak, že ji prostě přímo ochutnáte. Zaručeně na první dobrou poznáte rozdíl mezi Cejlonskou skořicí a její kolegyni skořici Cassia, která je levná a daleko méně kvalitní. Skořice je vhodná snad do všech druhů sladkých pokrmů - do snídaňových cereálií, jogurtu, pečiva, bábovek, koláčů, muffinů, ovoce a sladkých nápojů je velmi chutná. Jablka a skořice jsou jako ořechy a med - výborně se k sobě hodí. Tedy kdykoliv pečete s jablky, nezapomeňte, vedle hrozinek, přidat i poctivou dávku skořice. Vůně je nepopsatelná.
Země původu: Srí Lanka
Šalvěj drcená
Použití: Do nádivek, paštik, k vepřovému masu, huse či kachně
Popis: ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ (Salvia officinalis)
Země původu: Česká republika
Vanilka 18 - 19 cm (1ks)
Použití: Vanilkové tobolky jsou plody popínavé tropické rostliny (Vanilla planifolia).
Popis: VANILKA LUSK 18-19cm (Vanilla planifolia)
Dnes se vanilka používá především k aromatizaci mléčných výrobků, zmrzliny, pudinků, smetany, čokolády, likérů, krémů a nejrůznějších cukrovinek, ale třeba i k ovonění tabáku.
Země původu: Madagaskar
Anýz mletý
Použití: Jednoletá rostlina aromatické vůně s nasládlou chutí, používá se při nakládání ovoce a zeleniny, na některé druhy pečiva, v indické kuchyni do masitých pokrmů.
Popis: ANÝZ CELÝ (Pimpinella anisum) V léčebném využití se využívá hlavně nálev. Anýz je prostředkem podporující vykašlávání. Podporuje tvorbu mateřského mléka, do něj se jeho účinky také přenáší. Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení a omezuje plynatost. Působí proti střevním katarům, křečím trávícího traktu.
Země původu: Egypt
Badyán mletý
Použití: Koření do hruškových a jablečných kompotů, povidel, do pečiva a perníků
Popis: BADYÁN CELÝ (Illicium verum) Badyán se používá hlavně v čínské a vietnamské kuchyni. V Evropě je znám koncem 16.století. Používá se do jablečných a hruškových kompotů, k výrobě likérů, k dochucení ryb, mořských plodů. Celé hvězdičky se využívají k dochucení punčů, svařených vín, sirupů z tropického ovoce.
Země původu: Indi
Bobkový list mletý
Použití: Velmi rozšířené koření, které pochází z keře se stále zelenými listy-vavřínu
Popis: BOBKOVÝ LIST CELÝ (Laurus nobilis) Bobkový list se využívá ve vývarech, polévkách a omáčkách, při nakládání okurek a hub. Hodí se k čočce, fazolím a rajčatům, zejména k dochucení rajské omáčky. Dobře se kombinuje s česnekem, jalovcem, majoránkou, petrželí, tymiánem a saturejkou.
Země původu: Turecko
Citronela mletá
Použití: Silně aromatická bylina, chutná podobně jako citron s nádechem růžové vůně, vhodná k úpravě ryb
Popis: CITRONELA - CITRONOVÁ TRÁVA (Cymbopogon citratus) Používá se zejména ve vietnamské, thajské a indonéské kuchyni. Přidává se do polévek, dušených drůbežích a rybích pokrmů. Doporučujeme i do kari pokrmů a zapékaných jídel. Z citronely získáte čaj s citronovou chutí.
Země původu: Albánie
Česnek granulovaný
Použití: ČESNEK GRANULOVANÝ G1 (Allium sativum)
Popis: Jako koření se využívá hlávka česneku (cibule složená z několika částí - stroužků). Výborně se hodí do pomazánek, salátů, pokrmů z masa a zeleniny, luštěnin, obilovin a hub, ochucují se jím bylinné octy a oleje.
Země původu: Čína
Fenykl celý
Použití: Středomořské koření s jemnou fenyklovou vůní a slabě pryskyřičným podtónem
Popis: FENYKL CELÝ (Foeniculum vulgare) Fenyklem se dochucují pokrmy z drůbežího masa a ryb, polévky a omáčky, přidává se do chleba a slaného pečiva. Využívá se také v parfumérii, kosmetice a likérnictví.
Země původu: Egypt
Hřebíček celý
Použití: Usušený aromatický plod hřebíčkovce vonného
Popis: HŘEBÍČEK CELÝ (Syzygium aromaticum) Oblíbené koření, které se přidává do směsí k dochucení svařených vín a punčů, do sladkých jídel a pikantních chuťovek, dezertů, sirupů a zavařenin. Je vhodný k úpravě rýže, zeleniny i masa. V Čechách se kombinuje se skořicí, v Holandsku se přidává do sýrů, v Anglii do jablečných koláčů a v Německu se přidává do některých druhů chleba.
Země původu: Čína
Chilli drcené se semínky
Použití: Do všech ostrých pokrmů, omáček, gulášů, polévek, mletých mas a masových směsí.
Popis: CHILLI VLOČKY ČERVENÉ SE SEMENY JEMNĚ DRCENÉ (Capsicum frutescens). Drcené chilli se používá k přiostření mnoha druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa.
Země původu: Indie
Jalovec celý černý
Použití: Neodmyslitelný plod k úpravě zvěřiny
Popis: JALOVEC CELÝ ČERNÝ (Juniperus communis fructus tot.) Plody jalovce jsou vhodné k přípravě jídel z divočiny a zvěřiny, k nakládání masa před uzením, k přípravě tmavých omáček. Také se používá k ochucování ginu a jiných alkoholických likérů, nebo ho přidávají do marinád pro nakládané hovězí a losí maso. Je dobrý s jablky, hovězím a vepřovým masem i husou. Dobře se kombinuje s bobkovým listem, kmínem, saturejkou a tymiánem.
Země původu: Pakistán
Kardamom celý
Použití: Zvýrazňuje sladkou i ostře pikantní chuť
Popis: KARDAMOM SEMÍNKA CELÁ (Elettaria cardamomum) Zvýrazňuje sladkou i ostře pikantní chuť, tvoří jednu z hlavních složek mnoha směsí, používá se do cukrovinek, sladkého pečiva, pudinků a zmrzlin (kulfi). Rozmělněnými tobolkami se ochucuje rýže, dušené a vařené pokrmy, hodí se do pečených jablek, mírně povařených hrušek a ovocných salátů.
Země původu: Guatemala
Kmín celý
Použití: Bylina s nepostradatelnou typickou vůní
Popis: KMÍN CELÝ (Carum carvi)
Používá se do brambor, zelí, hub, při přípravě vepřové pečeně, do omáček a polévek, k ochucení slaného pečiva a sýrů. Kmínová silice slouží k výrobě některých likérů (Kmínka).
Země původu: Česká republika
Kmín římský celý
Použití: Cumin je výrazně aromatická bylina
Popis: KMÍN ŘÍMSKÝ CELÝ (Cuminum cyminumi) Používá se převážně v indické a mexické kuchyni skoro do všech pokrmů. Přidává se do zeleninových, luštěninových a rýžových pokrmů, ochutí dušená jídla a polévky. Používá se při nakládání zeleniny, uzenin a sýrů, vhodný i do zelí.
Země původu: Indie
Koriandr celý
Použití: Má nasládlou chuť a citronové aroma
Popis: KORIANDR CELÝ (Coriandrum sativum)
Je vhodný na drůbeží maso, ryby a mořské dary, do polévek a omáček, do luštěnin a na zeleninu. Využívá se v pekařském a likérnickém průmyslu.
Země původu: Česká republika (podhůří Orlických hor)
Kurkuma
Použití: Nejen koření, ale i významný antioxidant
Popis: KURKUMA (Curcuma longa) Kurkuma, nebo-li indický šafrán, žlutý zázvor, se používá jako barvivo, je součástí mnoha směsí a tekutých dochucovadel, vhodná do pikantních omáček, ale i k masu a zelenině. Přidává se při výrobě hořčic a dresingů.
Země původu: Indie
Medvědí česnek
Použití: Divoce rostoucí bylina příbuzná s česnekem , pažitkou a cibulí
Popis: MEDVĚDÍ ČESNEK (Allium ursinum) používá se do pokrmů z masa a ryb, dušené nebo grilované zeleniny a hub, výborně dochutí polévky a omáčky, do zapečených těstovin a brambor, selských omelet, ale i na vařenou či fritovanou přílohu k minutkám.
Země původu: Chorvatsko
Muškátový ořech mletý
Použití: Silně aromatické koření k dochucení pečiva, sladkostí a omáček
Popis: MUŠKÁTOVÝ OŘECH MLETÝ (Myristica fragrans)
Muškátový oříšek se v kuchyni využívá více než květ, protože květ je velmi drahý. Oba se používají v malém množství k dochucování pečiva, ovocných dezertů, koláčů, pudinků, džemů, ale i do dušených pokrmů, vaječných a sýrových jídel, do nádivek, polévek a omáček, můžeme dochutit i pečené maso.
Země původu: Indonésie
Oregano
Použití: Nepostradatelná bylina v italské a řecké kuchyni
Popis: OREGANO (Origanum vulgare)
Země původu: Turecko
Paprika maďarská - sladká
Použití: Maďarsko, (oblast Szeged a Kalocsa) Nejkvalitnější paprika, která se používá k dobarvení omáček, do studené kuchyně a pomazánek
Popis: PAPRIKA SLADKÁ ASTA 180 MAĎARSKÁ (Capsicum anum)
Země původu: Maďarsko, (oblast Szeged a Kalocsa)
Pepř 4 barevný celý
Použití: Směs pepřů do mlýnků
Popis: PEPŘ 4-BAREVNÝ CELÝ
Pepř černý celý
Použití: Fermetovaný plod pepřovníku černého
Popis: PEPŘ ČERNÝ CELÝ (Piper nigrum)
Tento druh pepře je pálivý a ostrý, používá se do polévek, omáček, grilovanému, rožněnému a pečenému masu, do minutek, mletého masa a zvěřiny.
Země původu: Vietnam
Pepř sečuánský celý
Použití: Do minutek čínské kuchyně
Popis: PEPŘ SEČUÁNSKÝ CELÝ (Zanthoxylum piperitum) Využívá se především v asijské kuchyni do minutek z kuřecího a vepřového masa pro svou nepálivou pepřovou chuť. V Číně se opraženým drceným sečuánským pepřem koření zelený čaj. Zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a zamezuje nadýmání a křečím. Používá se jako diuretikum a lokální anestetikum.
Země původu: Čína
Rajčatové floky
Použití: Dochucení pizzy a těstovin
Popis: RAJČE JEDLÉ (Lycopersicon esculentum)
Země původu: Čína
Petrželová nať exclusive
Použití: Sušená nať petržele zahradní z oblasti Litoměřicka
Popis: PETŽEL ZAHRADNÍ NAŤ (Petroselinum crispum)
Země původu: Česká republika (oblast Bohušovic a Litoměřic)
Skořice celá
Použití: Tradičně srolovaná kůra skořicovníku
Popis: SKOŘICE CELÁ 8cm (Cinnamomum cassia)
V evropské kuchyni je skořice využívána především k dochucení a ovonění sladkých pokrmů, dortů a moučníků, používá se do svařených vín a punčů, přidává se do kompotů, kečupů a k dochucení tradiční rajské omáčky. V asijské kuchyni má mnohem širší využití, přidává se do mnoha kořenících směsí, ale i do luštěnin, obilovin a pokrmů ze zeleniny.
Země původu: Indonésie
Skořice mletá
Použití: Do jablečných náplní a moučníků
Popis: SKOŘICE MLETÁ (Cinnamomum cassia)
V evropské kuchyni je skořice využívána především k dochucení a ovonění sladkých pokrmů, dortů a moučníků, používá se do svařených vín a punčů, přidává se do kompotů, kečupů a k dochucení tradiční rajské omáčky. V asijské kuchyni má mnohem širší využití, přidává se do mnoha kořenících směsí, ale i do luštěnin, obilovin a pokrmů ze zeleniny.
Země původu: Indonésie
Tymián celý
Použití: Do zvěřinových pokrmů a tučných mas
Popis: TYMIÁN OBECNÝ (Thymus vulgaris) Tymián je základní bylinou evropských kuchyní, na rozdíl od ostatních bylinek vydrží dlouhé vaření. Používá se k přípravě zvěřiny a drůbeže, do nádivek, polévek a omáček (tradiční česká svíčková), v dušených pokrmech s kombinací piva a červeného vína, do paštik, klobás a mletých mas.
Země původu: Polsko
Zázvor mletý
Použití: Mletý zázvorový kořen (oddenek)
Popis: ZÁZVOROVNÍK LÉKAŘSKÝ (Zingiber officinale)
Přidává se do mnoha omáček a polévek, do kari, k dušenému masu a drůbeži, do čatní a nakládaných potravin, rybích a sýrových pokrmů, k dušenému či pečenému ovoci, do dortů, nákypů a sušenek. Používá se při výrobě nápojů, svařených vín a sladkého chleba.
Země původu: Nigeria
Asa foetida
Použití: Mletá pryskyřice česneko-cibulové vůně, složení: Asa foetida, pískavice mletá
Popis: ASA FOETIDA Ločidlo čertovo lejno (Ferula assa-foetida) Používá se proti bolestem hlavy, zmírňuje příznaky hysterie a dalších nervových poruch, vegetativní neurózy a neurastenie. Používá se k léčbě popálenin a různých nehojících se ran, zvyšuje odolnost proti nachlazení a posiluje celkovou imunitu. Pryskyřice je používána také jako koření k ochucení pokrmů z ryb a mnohde chuťově nahrazuje česnek a cibuli.
Země původu: Indie
Bazalka drhnutá
Použití: Nejdůležitější bylina v kuchyni se sladce kořeněnou vůní a stopami hřebíčkové a anýzové esence
Popis: BAZALKA DRHNUTÁ (Ocimum spec.) Bazalka se podává spolu s rajčaty, přidává se do salátů, omáček a polévek, dále k rybám, mořským plodům, ale i k pečenému jehněčímu a telecímu masu. Dobře se kombinuje s kapary, pažitkou, česnekem, majoránkou, petrželí, mátou, rozmarýnem a tymiánem.
Země původu: Egypt
Cibule plátková bílá
Použití: Jedna z nejdůležitějších bylin, jejichž všechny části obsahují vonné silice
Popis: CIBULE PLÁTKOVÁ (Allium cepa) Používá se jako základ do omáček, gulášů, polévek. Cibule je výživná, dodává minerály, všeobecně stimuluje a podporuje činnost žláz. Je známá svými antibiotickými účinky. V lidovém léčitelství se smíchá rozetřená s cukrem či medem a užívá se k léčbě rýmy a kašle.
Země původu: Indie
Citronová kůra mletá
Použití: Sušená kůra citronu (plodu citroníku limonového)
Popis: CITRONOVÁ KŮRA (Citrus limon) Citronová kůra se používá k výrobě sladkého pečiva, kyseliny citronové, různých koncentrátů a džusů. Hodí se k dochucení pokrmů z ryb a darů moře, k úpravě drůbežího masa a přidává se do různých omáček a paštik. Slouží k aromatizování likerů a cukrářských výrobků.
Země původu: Španělsko
Česnek plátkový
Použití: Jedno z nejrozšířenějších koření světa, pro své nezaměnitelné aroma se používá po celém světě
Popis: Jako koření se využívá hlávka česneku (cibule složená z několika částí - stroužků). Výborně se hodí do pomazánek, salátů, pokrmů z masa a zeleniny, luštěnin, obilovin a hub, ochucují se jím bylinné octy a oleje.
Země původu: Čína
Fenykl mletý
Použití: Středomořské koření s jemnou fenyklovou vůní a slabě pryskyřičným podtónem
Popis: FENYKL CELÝ (Foeniculum vulgare) Fenyklem se dochucují pokrmy z drůbežího masa a ryb, polévky a omáčky, přidává se do chleba a slaného pečiva. Využívá se také v parfumérii, kosmetice a likérnictví.
Země původu: Egypt
Hřebíček mletý
Použití: Mletý usušený aromatický plod hřebíčkovce vonného
Popis: HŘEBÍČEK CELÝ (Syzygium aromaticum) Oblíbené koření, které se přidává do směsí k dochucení svařených vín a punčů, do sladkých jídel a pikantních chuťovek, dezertů, sirupů a zavařenin. Je vhodný k úpravě rýže, zeleniny i masa. V Čechách se kombinuje se skořicí, v Holandsku se přidává do sýrů, v Anglii do jablečných koláčů a v Německu se přidává do některých druhů chleba.
Země původu: Čína
Chilli drcené bez semínek
Použití: Do všech ostrých pokrmů, omáček, gulášů, polévek, mletých mas a masových směsí.
Popis: CHILLI VLOČKY ČERVENÉ BEZ SEMEN JEMNĚ DRCENÉ (Capsicum frutescens). Drcené chilli se používá k přiostření mnoha druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa. Už indiáni využívali chilli jako jako léčivo, které podporuje krevní oběh a působí antibakteriálně.
Země původu: Indie
Jalovec celý černý mletý
Použití: Neodmyslitelný plod k úpravě zvěřiny
Popis: JALOVEC MLETÝ (Juniperus communis fructus tot.) Plody jalovce jsou vhodné k přípravě jídel z divočiny a zvěřiny, k nakládání masa před uzením, k přípravě tmavých omáček. Také se používá k ochucování ginu a jiných alkoholických likérů, nebo ho přidávají do marinád pro nakládané hovězí a losí maso. Je dobrý s jablky, hovězím a vepřovým masem i husou. Dobře se kombinuje s bobkovým listem, kmínem, saturejkou a tymiánem.
Země původu: Pakistán
Kardamom drcený
Použití: Zvýrazňuje sladkou i ostře pikantní chuť
Popis: KARDAMOM SEMÍNKA DRCENÁ 1-3mm (Elettaria cardamomum) Zvýrazňuje sladkou i ostře pikantní chuť, tvoří jednu z hlavních složek mnoha směsí, používá se do cukrovinek, sladkého pečiva, pudinků a zmrzlin (kulfi). Rozmělněnými tobolkami se ochucuje rýže, dušené a vařené pokrmy, hodí se do pečených jablek, mírně povařených hrušek a ovocných salátů. Je základem pro berbere, mleté kari, dals, masaly, pilafy, indický rýžový pudink (kheer) a zhug.
Země původu: Guatemala
Kmín drcený
Použití: Bylina s nepostradatelnou typickou vůní
Popis: KMÍN DRCENÝ (Carum carvi)
Používá se do brambor, zelí, hub, při přípravě vepřové pečeně, do omáček a polévek, k ochucení slaného pečiva a sýrů. Kmínová silice slouží k výrobě některých likérů (Kmínka).
Země původu: Česká republika
Kmín římský mletý
Použití: Cumin je výrazně aromatická bylina
Popis: KMÍN ŘÍMSKÝ MLETÝ (Cuminum cyminumi) Používá se především v indické a mexické kuchyni skoro do všech pokrmů. Přidává se do zeleninových, luštěninových a rýžových pokrmů, ochutí dušená jídla a polévky. Používá se při nakládání zeleniny, uzenin a sýrů, vhodný i do zelí.
Země původu: Indie
Koriandr sušený list
Použití: Do omáček a dresingů, k drůbežímu nebo skopovému masu a do zeleninových jídel
Popis: KORIANDR SUŠENÝ LIST (Coriandrum sativum)
Používá se v mexické, indické a thajské kuchyni do omáček, dresingů, na drůbeží a skopové maso. Jsou součástí mnoha kořenících směsí (GARAM MASALA, BERBERA, KARI - indický typ aj.). Je vhodný na drůbeží maso, ryby a mořské dary, do polévek a omáček, do luštěnin a na zeleninu. Využívá se v pekařském a likérnickém průmyslu.
Země původu: Německo
Libeček
Použití: Obohacuje chuť vepřového a hovězího masa
Popis: LIBEČEK (Levisticum officinale)
Bohaté využití v kuchyni především v Německu a Francii, používá se do polévek a omáček, při úpravě masa, do vařených brambor a zeleninových salátů, na pizzu i do těstovin a do některých čajů. Je součástí různých bylinných koupelí.
Země původu: EU
Muškátový květ mletý
Použití: Krajkovitý obal - míšek (mletý), který obklopuje semeno
Popis: MUŠKÁTOVÝ KVĚT MLETÝ (Myristica fragranc) Muškátový květ se v kuchyni využívá méně než ořech, protože květ je velmi drahý. Oba se používají v malém množství k dochucování pečiva, ovocných dezertů, koláčů, pudinků, džemů, ale i do dušených pokrmů, vaječných a sýrových jídel, do nádivek, polévek a omáček, můžeme dochutit i pečené maso.
Země původu: Indonésie
Nové koření celé
Použití: Při nakládání, do vývaru a omáček
Popis: NOVÉ KOŘENÍ CELÉ (Pimenta dioica) Používá se při nakládání různých druhů potravin, do vývarů, polévek, marinád na ryby, korýše a jiné mořské dary, ale i na hovězí a zvěřinové maso, do omáček, zeleninových a rýžových pokrmů. Nové koření má široké využití v likérnictví (benediktinka či chartreuska) a kosmetice.
Země původu: Mexiko
Paprika klobásová
Použití: Do klobás, salámů, a ostatních uzenin
Popis: PAPRIKA SLADKÁ KLOBÁSOVÁ
Mletá paprika dodává pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i krásnou sytě červenou barvu. V maďarské kuchyni paprika představuje převládající koření, je základem gulášů, omáček, perkeltů, dodává chuť pokrmům z rýže, brambor a mnoha zeleninových jídel, ale i do vaječných pokrmů a studené kuchyně. Vhodná k rybám a darům moře.
Země původu: Česká republika
Paprika uzená - sladká
Použití: Paprika s uzeným aroma
Popis: PAPRIKA SLADKÁ UZENÁ ASTA 80 ŠPANĚLSKÁ (Capsicum anum)
Mletá paprika dodává pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i krásnou sytě červenou barvu. V maďarské kuchyni paprika představuje převládající koření, je základem gulášů, omáček, perkeltů, dodává chuť pokrmům z rýže, brambor a mnoha zeleninových jídel, ale i do vaječných pokrmů a studené kuchyně. Vhodná k rybám a darům moře.
Země původu: Španělsko
Pepř bílý celý
Použití: Jemnější a lahodnější než ostatní druhy pepře
Popis: PEPŘ BÍLÝ CELÝ (Piper nigrum)
Země původu: Indonésie
Pepř černý mletý - premium
Použití: Jedno z nejpoužívanějších koření
Země původu: Vietnam
Pepř zelený celý
Použití: Nezralé zelené bobule sušené za vysokých teplot
Popis: PEPŘ ZELENÝ CELÝ (Piper nigrum)
Země původu: Indonésie
Petržel list exclusive
Použití: Sušená nať petržele zahradní z oblasti Litoměřicka
Popis: PETŽEL ZAHRADNÍ NAŤ (Petroselinum crispum)
V kuchyni má všestranné využití, přidává se do polévek a omáček, do pomazánek, bylinkových másel, na vařené a fritované přílohy jako dekorace, při výrobě studených mís, jednohubek a chlebíčků, do salátů a zeleninových pokrmů.
Země původu: Česká republika (oblast Bohušovic a Litoměřic)
Rozmarýn celý
Použití: Listy dřevnaté trvalky k ochucení skopového a králičího masa.
Popis: ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ (Rosmarinus officinalic)
Rozmarýn si zachovává svou vůni i po dlouhém vaření, využívá se k rybám a darům moře, výtečně ochutí dušené či pečené skopové, králičí a drůbeží maso, hodí se k dušené zelenině, bramborovým pokrmům, ale i k dochucení omáček a šťáv k rožněnému a grilovanému masu. Je součástí mnoha kořenících směsí (paela, gyros, kebab, barbecue aj.).
Země původu: Španělsko
Skořice celá zlomková
Použití: Lámaná na drobné úlomky, vhodná do punčů a svařených vín
Popis: SKOŘICE ZLOMKOVÁ (Cinnamomum cassia)
V evropské kuchyni je skořice využívána především k dochucení a ovonění sladkých pokrmů, dortů a moučníků, používá se do svařených vín a punčů, přidává se do kompotů, kečupů a k dochucení tradiční rajské omáčky. V asijské kuchyni má mnohem širší využití, přidává se do mnoha kořenících směsí, ale i do luštěnin, obilovin a pokrmů ze zeleniny.
Země původu: Indonésie
Šafrán 0,25 g
Použití: Sušené blizny šafránu setého
Popis: ŠAFRÁN SETÝ (Crocus sativus)
V kuchyni se využívá do pokrmů jako paela, rizoto, do rybích polévek, k jehněčímu a drůbežímu masu. Barví pečivo, koláče apod. Je dobrý s mrkví, chřestem, houbami, pórkem, dýní, tykví a špenátem.
Tymián mletý
Použití: Do tradiční české svíčkové
Popis: TYMIÁN OBECNÝ (Thymus vulgaris)
Tymián je základní bylinou evropských kuchyní, na rozdíl od ostatních bylinek vydrží dlouhé vaření. Používá se k přípravě zvěřiny a drůbeže, do nádivek, polévek a omáček (tradiční česká svíčková), v dušených pokrmech s kombinací piva a červeného vína, do paštik, klobás a mletých mas.
Země původu: Polsko